Chia sėklos (lot. Salvia hispanica), dar žinomos kaip ispaninio šalavijo sėklos, yra tikra mineralų ir skaidulinių medžiagų bomba, kuriose dar apstu ir omega riebalų rūgščių. Šimte gramų chia sėklų yra visa mangano, fosforo, seleno bei skaidulų paros norma. Kitaip tariant, suvalgę 100 gramų čija sėklų, jūs aprūpinsite savo organizmą visa šių medžiagų paros norma. Dėl jose esančių didelio kiekio alfa-linoleno (17.8 g) ir linolo (5.8 g) rūgščių, jų vartojimas gali palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje. Tiesa, tam reikėtų suvartoti bent 2 g pirmosios ir 10 g antrosios rūgšties per parą.
Bolivinės balandos (kynvos) sėklos yra laikomos grūdais, nors pats kynvos augalas techniškai nėra priskiriamas javams. Tačiau tai nieko nekeičia, nes kynva yra itin maistinga: pavyzdžiui, mangano ir foliatų šimte gramų kynvos randama atitinkamai 100% ir 92% RPN. Jose taip pat gausu skaidulų, baltymų bei kitų svarbių medžiagų. Bolivinė balanda gali būti naudojama košėms gaminti, ją galima naudoti kaip garnyrą ar naudoti paskaninant sriubas, salotas bei kitus patiekalus. Be to, kynvoje visiškai nėra glitimo, todėl jis tinkamas vartoti jo netoleruojantiems žmonėms.
Nors kuskusas yra atkeliavęs iš Šiaurės Afrikos, kur jis yra vienas pagrindinių maisto produktų, jis tampa vis labiau populiarus Europoje. Štai, Prancūzijoje kuskusas yra laikomas vienu iš mėgstamiausių tradicinių šalies patiekalu. Kadangi kuskusą paruošti nėra sudėtinga - užtenka grūdus užpilti verdančiu vandeniu bei keletą minučių palaukti, kol šie išbrinks - kviečiame jus išbandyti šį egzotišką ir labai skanų patiekalą!
Nerafinuotas cukranendrių cukrus - mažiau apdirbtas cukrus. Dėl jame esančios melasos - juodojo salyklo - jis yra tamsesnės, rusvos spalvos. Manoma, kad dėl šios priežasties šis cukrus taip pat yra išsaugojęs daugiau maistinių medžiagų.
Labai skanūs, daugelio pamėgti anakardžių riešutai yra tikras maistingų medžiagų lobis. Vien vario - kuris padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą - šimte gramų anakardžių yra net 220% RPN (daugiausia tarp visų riešutų)! Be visų kitų maistinių medžiagų, šie riešutai gali pasigirti ir oleino (omega-6) bei linoleno (omega-9) rūgštimis. Galima valgyti vienus - žalius arba švelniai paskrudintus - bei dėti į įvairias salotas, košes, troškinius ar desertus.
Avinžirniai - iš Rytų atkeliavęs ankštinis augalas, šiandien vis labiau populiarėjantis Vakaruose. Vertinami dėl savo unikalaus skonio, avinžirniai turėtų būti žinomi ir dėl dar vienos priežasties: maistingumo. Turintys daug vitaminų B1, B6 ir B9 bei geležies, kalio, fosforo ir vario, avinžirniai taip pat yra baltymingas maistas, todėl puikiai tinka žaliavalgiams.
Iš Pietų Amerikos atkeliavę burnočių grūdai yra ne tik skanūs, bet ir maistingi. Štai mangano - mineralo, kuris padeda palaikyti normalią energijos apykaitą - šimte gramų burnočių grūdų yra net 167% rekomenduojamos paros normos. Fosforo, magnio, geležies ir skaidulų šie grūdai taip pat turi daug. Be to, juose nėra glitimo, todėl tai yra puikus maistas netoleruojantiems šios medžiagos.
Įsigiję pamėgtų džiovintų abrikosų, jais mėgautis galėsite bet kuriuo metų laiku. Tačiau tikriausiai ne visi abrikosų mėgėjai žino, kad galima mėgautis ne tik šių vaisių skoniu, bet ir jų maistingumu! Abrikosai gali pasigirti turintys daug kalio ir vitamino E, kuris yra antioksidantas. Be to, šis vaisius dar yra ir skaidulų, vitamino A ir niacino šaltinis.
Džiovintų vaisių skonis gali ženkliai skirtis nuo šviežio vaisiaus skonio. Džiovinti mangai - ne išimtis. Todėl siūlytume išbandyti šį džiovintą vaisių net jei nemėgstate šviežio - esame įsitikinę, kad jums patiks!
Graikiniai riešutai gali pasigirti iš ties turtinga sudėtimi. Kai kurių maistinių medžiagų juose yra tiek daug, kad suvalgę vos saujelę šių riešutų (~15 g), organizmo atsargas papildysite apie ketvirtadaliu paros normos. Tarp tokių medžiagų - varis ir manganas. Tačiau juose taip pat yra daug vitaminų B1 ir B9, fosforo, magnio bei cinko. Tikra maistingųjų medžiagų bomba!
Kuomet reikia rinktis pusryčių dribsnius, mes visi žinome kukurūzų dribsnius ar penkių grūdų dribsnius. Tačiau labai retai žmonės yra girdėję apie grikių dribsnius. O apie juos žinoti tikrai derėtų, nes grikiai yra vieni maistingiausių grūdų! Juose yra daug B grupės vitaminų, vario, magnio, fosforo ir kitų organizmui būtinų maistinių medžiagų!
Mes esame įpratę kmynus vartoti kaip viso labo prieskonį. Tačiau sveikuoliams kmynai yra ne tik tai. Mat, kmynai gali pasigirti dideliu maistingųjų medžiagų kiekiu. Pavyzdžiui, vos su vienu šaukštu (15 g) kmynų, jūs savo organizmui suteiksite 71% geležies paros normos! Tas pats šaukštas turės ir apie ketvirtadalį mangano bei apie 17% kalcio RPN. Vos vienas šaukštas! O kur dar kiti mineralai, skaidulos, baltymai...
Ekologiškai užauginti ir jokių priedų neturintys kukurūzų dribsniai - puikus pusryčių pasirinkimas. Tačiau juos galite naudoti ne tik pusryčiams, bet ir įvairiuose kepiniuose.
Lazdyno riešutai yra labai mėgstamas ir labai sveikas užkandis. Jie yra kupini naudingų vitaminų, mineralų ir kitų maistingųjų medžiagų. Pavyzdžiui, su kiekvienu šimtu gramų suvalgytų lazdyno riešutų, jūs organizmą praturtinsite manganu (308% paros normos), vitaminu E (125%), vitaminu B1 (59%) ir kitomis medžiagomis. Be to, šie riešutai turi ir polifenolių, kurie yra laikomi antioksidantais. Lazdyno riešutus galima valgyti žalius arba juos šiek tiek paskrudinti. Labai skanu paskrudintus lazdyno riešutus valgyti kartu su datulėmis.
Lęšiai yra ne tik skanūs, bet ir maistingi. Štai, termiškai neapdoroti lęšiai turi daug folio rūgšties, kuri padeda palaikyti normalią psichologinę funkciją ir normalią imuninės sistemos veiklą. Šimte gramų lęšių yra net 240% šios medžiagos RPN. Be to, juose yra labai mažai druskos.
Linų sėmenys savo sudėtyje turi ne tik įvairių mineralų, bet ir yra omega-3, omega-6 ir omega-9 rūgščių šaltinis. Pavyzdžiui, linų sėmenyse randama dviejų svarbių nesočiųjų riebalų rūgščių, kurių negali pasigaminti žmogaus organizmas: linoleno ir alfa-linoleno rūgščių. Taip pat aptinkama ir oleino bei gama-linoleno rūgščių. Priminsime, kad sočiųjų riebalų pakeitimas nesočiaisiais riebalais mityboje padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje. Todėl turintys problemų su cholesterolio kiekiu kraujyje turėtų detaliau pasidomėti šiomis pasakiškomis sėklytėmis!
Skanūs ir maistingi ekologiški miežių dribsniai padės puikiai pradėti dieną. Nepamirškite, kad miežiuose yra daug mangano, seleno, fosforo bei skaidulinių medžiagų.
Migdolų riešutai yra populiariausi riešutai pasaulyje ir vieni populiariausių Lietuvoje. Be malonaus skonio, šis užkandis gali pasiūlyti ir įvairių naudų organizmui. Štai, vitamino E šimte gramų migdolų randama net 218% RPN! Šis vitaminas veikia, kaip antioksidantas, todėl padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos. Be to, juose yra daug skaidulų (49% RPN), baltymų (42% RPN) bei kitų maistinių medžiagų. Migdolai gali būti švelniai paskrudinami - tuomet jie įgauna visiškai kitokį skonį. Paskrudintus riešutus galima pasūdyti arba valgyti be priedų.