Tikriausiai ne kiekvienas yra girdėjęs apie bulgurą. Tai yra skaldyti kietieji kviečiai, kurie yra puiki alternatyva iš rafinuotų kviečių gaminamiems produktams. Tačiau tai - ne tik pragmatiška, bet ir maistinga alternatyva: bulguras keleto vitaminų ir mineralų šaltinis, kuris taip pat gali pasigirti dideliu skaidulų kiekiu (100 g bulguro yra 50% skaidulų RPN).
Kakavos sviestas yra žinomas ne tik, kaip esminė šokolado, bet ir kaip svarbi daugelio kosmetikos produktų sudedamoji dalis. Jis drėkina ir gydo pažeistą odą, todėl, pavyzdžiui, yra dažnai naudojamas gydant suskirdusias lūpas. Tačiau jį taip pat galima naudoti ir maisto ruošime. Vartoti kakavos sviestą, kaip maisto produktą, yra net patartina, nes apie trečdalį visos kakavos sviesto masės sudaro sveikoji oleino rūgštis.
Džiovinti bananai yra mėgstamas, tačiau pakankamai kaloringas užkandis. Tačiau vartojant saikingai, šis užkandis gali ne tik numalšinti alkį ar saldėsio troškimą, bet ir papildyti organizmo atsargas svarbiais mineralais. Pavyzdžiui, šimte gramų džiovintų bananų randama net 78% mangano RPN! Šis užkandis taip pat yra skaidulų, vario ir vitamino B6 šaltinis.
Kvietiniai miltai yra beveik neatsiejama modernios dietos dalis (tačiau juos galima sėkmingai pakeisti spelta miltais!). Tačiau jei jau reikia kvietinių miltų, kodėl nepasirinkus ekologiškų ir pilno grūdų - kitaip tariant, geriausių - miltų?
Šiandien vis labiau populiarėjantys speltos grūdų miltai gali būti tobulas pakaitalas kvietiniams miltams, suteikiantis kepiniams savitą skonį. Spelta turi kiek mažiau glitimo, kuris taip pat yra geriau virškinamas. Be to, speltos miltuose yra daugiau skaidulinių medžiagų nei kvietiniuose miltuose.
Yra mažai pigesnių baltymų šaltinių nei baltosios pupelės. Tačiau ne tik baltymais jos gali pasigirti: dar nevirtos baltosios pupelės turi beveik visą rekomenduojamą paros mangano, kalio ir vario normą kiekviename šimtame jų gramų.
Ekologiškos, pikantiško skonio juodosios pupelės iš Kinijos. Puikus pasirinkimas, norint išbandyti kažką egzotiškesnio nei lietuviškos baltosios pupelės. Virtos juodos pupelės yra miltingos, puikiai išreikštos formos. Jos puikiai tinka egzotiškiems ir pikantiškiems patiekalams gaminti. Kaip ir kitų rūšių pupelėse, šiose yra gausu baltymų ir skaidulinių medžiagų.
Sojos pupelės yra nepakeičiamos žaliavalgių maisto racione. Nieko nuostabaus, turint omeny didelį šių pupelių baltymų kiekį (36% paros normos šimte gramų). Tačiau sojos pupelės nėra viso labo mėsos pakaitalas: jos yra maistingos (daug vario, mangano, geležies ir fosforo), todėl jas valgyti vertėtų ne tik žaliavalgiams, bet ir visiems, kam rūpi jų maisto kokybė.
Visi žinome apie kakavą. Tačiau ar visi žinome, kokia ji maistinga? O žinoti tikrai derėtų! Turinti daug skaidulų ir baltymų, kakava taip pat turtinga ir savo mineralais. Pavyzdžiui, vien vario šimte gramų kakavos yra 378% rekomenduojamos paros normos! Dar trys mineralai peržengia šitmo procentų RPN ribą. Todėl nereikėtų galvoti, kad kavaka - tik skanėstas. Nieko panašaus!
Mažai kas žino, kad kviečių želmenis galima valgyti. Dar mažiau žmonių žino, kad šių želmenų milteliai - neįtikėtinai maistingi. Sunku patikėti, bet vos su vienu arbatiniu šaukšteliu (5 g) šių miltelių jūs jau gausite visą vitamino A rekomenduojamą paros normą! Šis šaukštelis taip pat turi ir 34% vitamino C, 28% folio rūgšties ir 26% chromo paros normos. O kur dar kiti vitaminai ir mineralai!
Žemės riešutų sviestas yra jau seniai pamėgtas ir super maistingas užkandis tinkantis tiek vaikams, tiek suaugusiems. Mes visi žinome, kad žemės riešutai yra pilni maistingųjų medžiagų, bet tas pats galioja ir žemės riešutų sviestui, nes praktiškai visą jo sudėtį sudaro būtent žemės riešutai! Jose nėra jokių bereikalingų konservantų ir priedų!